Top banner
Banner

  Aloha fra Hawaii set fra Danmark - anmeldelser m.v.  
Categories Banner    Berlingske Tidende:
   Politiken 1:
   Politiken 2:
   Folketidende:
   BT:
   BT:
   Politiken, 1977:
  
         

På denne side er der gengivet nogle avisartikler fra januar 1973, der er anmeldelser af og andre reaktioner på udsendelsen på dansk fjernsyn lørdag aften den 20. januar 1973 af Elvis' Aloha-koncert afholdt weekenden før på Hawaii.

Der er nok en enkelt eller to faktuelle fejl i teksterne angående årstal o.lign.

Stavning og tegnsætning er forsøgt gengivet i pinlig overensstemmelse med de originale artikler uanset evt. fejl dér.

   Berlingske Tidende, søndag 21. januar 1973

Omtale
Her gengives hele Berlingske Tidendes TV-anmeldelse af lørdagens fjernsyn fra dagen efter koncerten. Anmelderen er Marie-Louise Paludan (1917-2011), der var dansk journalist, forfatter og anmelder. Det originale billede af anmelderen er gengivet.
Berlingske Tidende,
søndag 21/1
TV
   
ANMELDT AF MARIE-LOUISE PALUDAN




De er både lange og grusomme – de seks kapitler om Henrik d. VIII’s koner. Afsnittet om Anne Boleyn i går var afgjort børneuegnet med tortur og skafot, men for voksne en oplevelse. Dorothy Tutin spillede fuldstændig mesterligt Annes sidste dage og minutter i farver. Hendes heroiske nedkæmpede dødsangst var så stærk, at man frøs i sjælen.

Ungdomsredaktionen talte igen om erhvervsvejledning, og det fungerede godt at man efter en halv times TV fortsatte diskussionen direkte på radioens P 3.

Det var meget lettere og morsommere at følge radiosamtalen, når man første havde set personerne på skærmen. Det er virkelig noget dér.

Den lille film om nytten af prævention forløb ganske usensationelt og affødte fornuftige kommentarer fra de unge deltagere, der ønskede små opsange sendt tit og kort ligesom trafikfilm især i forbindelse med ungdomsprogrammer.

Elvis Presley-showet startede på Hawaiis strand foran de tårnhøje ferieskyskrabere og tog derved på ejendommelig måde tråden op fra eftermiddagens første udsendelse i den tyske serie om moderne arkitektur. Den handlede især om den uhyggelige skinverden, vi skaber langs alle verdens feriekyster.

  – Jeg er aldrig blevet til noget, sagde den norsk-svenske Marit Paulsen, tidligere svejser i jernindustrien, til Jens Højmark. Men det fremgik dog klart, at hun, efter at en rygskade har fjernet (reddet) hende fra maskinerne er blevet en god foredragsholder med meget udtryksfulde hænder. Med dem illustrerede hun sine anklager mod samfundet, kendt fra bogen »Du menneske« for at have skilt håndens og intellektets arbejde ad og derved på skæbnesvanger måde kløvet nutidsmennesket. Hun talte ud af sine egne hårde erfaringer, godt, ærligt og varmt.




   Politiken, søndag 21. januar 1973

Omtale
Her gengives noget af TV-anmeldelsen i Politiken dagen efter koncerten var sendt i dansk TV. Anmelderen er Ralph Oppenhejm (1924-2008), der var dansk forfatter og TV-anmelder, der i øvrigt havde siddet i koncentrationslejren Theresienstadt under Anden Verdenskrig.
Politiken,
søndag 21/1
TV I GÅR

Det er måden altså


[...]

Nixon blev indsat i præsidentembedet for anden – og sidste gang. Han aflagde ed på hele to bibler og talte i generelle vendinger. Det var ikke så meget det han sagde, som måden han sagde det på, man fæstnede sig ved.

Med fingrene stive af juveler og i en silkedragt besat med kongeørne i rubiner, som Henrik VIII gerne havde anvendt ved festlige lejligheder, som når konen mistede hovedet, blev den uopslidelige Elvis Presley modtaget af Hawaii-piger, der tabte hovederne ved lyden af det sødladne idol og synet af Elvis’ pelvis, når han rokkede og rullede med bækkenpartiet. De var helt skøre efter ham, måske også lidt, inden de så ham. Det kan ikke være hans beskedne artistiske udtryksmidler, men måden han forvalter dem på, der gør tricket.

[...]

Om aftenens samtale med den svenske forfatterinde Marit Paulsen, der på sin egen manér havde meget at sige om måde vi gør det på, mere siden hen.

Ralph Oppenhejm




   Politiken, mandag 22. januar 1973

Omtale
Her gengives noget af TV-anmeldelsen i Politiken mandagen efter koncerten var sendt i dansk TV. Anmelderen er igen Ralph Oppenhejm (1924-2008), der var dansk forfatter og TV-anmelder, der i øvrigt havde siddet i koncentrationslejren Theresienstadt under Anden Verdenskrig, og ligesom dagen før var meget negativt stemt over for Elvis og hans koncert.
Politiken,
mandag 22/1
TV I GÅR

Guld

Mange af lørdagens Elvis-fans var utvivlsomt dånefærdige længe efter at pop-top-guld-drengen var rocket og rullet bort fra skærmen, mens lige så mange ikke-fans vel gav fanden i fænomenet og smak kassen i. Skade, hvis de derfor gik glip af Jens Højmarks samtale med forfatterinden Marit Paulsen. For der var det ægte materiale i den tidligere metalarbejders dyrt købte erfaringer om produktionssystemer og af akkordmisbrugets menneskelige og umenneskelige resultater.

[...]

Ralph Oppenhejm




   Folketidende, mandag 22. januar 1973

Omtale
Her gengives noget af Folketidendes TV-anmeldelse af lørdagens fjernsyn mandagen efter koncerten. Man brugte i avisen på det tidspunkt at lade forskellige folk anmelde fjernsyn. Anmelderen denne dag var arkitekt C. V. Lose fra Fuglse på Lolland, som overvejende var negativ over for koncerten som over for alt andet i TV den aften.
Folketidende,
mandag 22/1 1973
LÆSERNE SER TV

Spild af tid

Arkitekt C. V. Lose, Fuglse
   


Med en stemme, der ikke hæver sig over gennemsnittet og som en fuldendt filmfrikadelle fremførte Elvis Presly med helt utrolig arrogance sit show. Det var, som jeg engang så annonceret i Daels varekatalog, »ægte similli«. Nydelsen varede en time.

Hermed var prøvelserne ikke forbi, idet man stiftede bekendtskab med forfatteren Marit Paulsen, som bestemt intet havde at fortælle, der ikke var sagt før. Det spildte man en halv time med.

Et plaster på såret var karusellen. Her er et program, der er folkeligt i ordets bedste betydning, let og elegant og af tilpas varighed, et minus var Susse Wold, hun passede ikke rigtig ind i selskabet, ellers en udsendelse jeg begræder tabet af.

[...]




   B.T., tirsdag 23. januar 1973

Omtale
Her gengives et læserbrev og tilhørende svar fra redaktionen fra B.T. nogle dage efter koncerten var sendt i fjernsynet.
B.T,,
tirsdag 23/1
Elvis-fanklub


Jeg synes, at TV-showet med Elvis Presley er den bedste underholdningsudsendelse, dansk fjernsyn har vist. Det var virkelig klasse.

Jeg blev så begejstret for Elvis, at jeg kunne tænke mig at blive medlem af en fanklub. Kender B.T. en adresse, jeg kan skrive til.

Jens Hansen
Wagnersvej 15, Khb. SV.

  SVAR: Der kan skrives til E.P.F.C., Ibsensvej 89, 2630 Tåstrup



   B.T., onsdag 24. januar 1973

Omtale
Her gengives nogle læserbreve og tilhørende svar fra redaktionen fra B.T. onsdagen efter koncerten var sendt i fjernsynet.
B.T,,
onsdag 24/1
I øvrigt mener jeg..


  – at vi bør beholde Anker som statsminister. Hvis P. Sørensen mener, han skal skiftes ud med Erhard Jacobsen, er jeg bange for, vi kommer til at leve i et fascistisk samfund.

Flemming Bach,
Urtehaven 89, Valby.


  – at man skulle sætte alle stats-, amts- og kommunalansatte i overordnede stillinger på valg i hvert fald hvert andet år. Det må vel være det ideelle demokrati at kunne slippe af med uduelige og uønskede personer.

Kai Vinter,
Li. Sct. Hansgade 11, Viborg.


  – at der er alt for mange venstreorienterede pædagoger. Det er snart som i Maos Kina, og vi må til at råbe vagt i gevær. Vi havde en skolepsykolog, der direkte indoktrinerede børnene kommunistisk.

Rasmussen,
Skovparken 60, Køge.


  – at TV skal have tak for det fremragende show med Elvis Presley. Det bedste, der er vist i dansk TV, og Elvis har fortjent succes’en.

G. Fogsgaard.



Sang Elvis den?

   
Elvis Presley.
Vil B.T. venligst afgøre et lille væddemål? Sang Elvis Presley i sit TV-show 20. ds. Ray Charles-nummeret »I can’t stop loving you«?

Knud-Erik Jensen, Brorsonsgade 6, Kbh. V.

  SVAR: Ja, det gjorde han.









Tak for Presley

Lørdag er som regel kedelig i TV, men sidste uge var der for en gangs skyld noget af værdi – Elvis Presley-show, fantastisk, hvem andre end han kan præstere sådan noget? Tak til TV, det var skønt.

Vi ser ellers ikke meget til Elvis i TV, selv om han snart nærmer sig 40 film, indspillet over 18 år. Hvor mange har TV vist? Ingen. Derimod masser af gamle ting med Frank Sinatra og Fred Astaire. Så saml kludene, TV, og skaf noget mere med Elvis Presley.

Søren Koch
Valmueparken 1 A,
Næstved




   Politiken, onsdag 17. august 1977

Omtale
Her gengives et lille uddrag fra journalist og forfatter Ann Mariagers artikel i Politiken, Lastbilchaufføren blev en legende fra dagen efter Elvises død i august 1977. I artiklen refereres til Aloha-koncerten.

Tekstbidden er for så vidt som det faktuelle komplet og aldeles ved siden af, men gengives trods dette alligevel her, fordi Aloha-koncerten omtales.
Politiken,
onsdag 17/8 1977
Lastbilchaufføren blev en legende


Elvis Presley – rockstjernen der overlevede


Af Ann Mariager

Med Elvis Presleys død sluttes en levende myte, en menneskeliggjort legende, som kun Amerika kan skabe dem.

[...]

Næste brag kom i 1969, da oberst Parker, Elvis's højre hånd lige siden starten, nu forkyndte, at Elvis ikke ville lege med mere. Han ville trække sig tilbage fra scenen og kun lade sin stemme høre på grammofonplader.

Sabbat-tiden varede to år, da det næste brag kom. Elvis optrådte i det enorme show 'Aloha from Hawaii'-show, som satelliterne transmitterede til hele verden. Både Japan og Jyllinge.

[...]





Bottom Banner

© Asbjørn B. Christensen 2012